Recepti

Svaki dobar recept počinje s osnovnim sastojcima visoke kvalitete i zato odaberite Sunce Vinkovaca. Isprobajte nove recepte i otkrijte kako naše ulje obogaćuje okuse svakog jela.

Recept za jufke, odnosno kore za pite 

Priprema:

Na 500 g brašna ide 0,5 dcl Sunca Vinkovaca i otprilike 300 ml mlake vode i žličica soli. U ulje sipajte mlaku vodu i to postepeno dolijevajte dok mijesite. Tijesto mora postati jako glatko, a zatim se ono dijeli na jufke, oblikuju se kugle i ostave da miruju dok se pripremaju nadjevi. Jufke pokriti da se na tijestu ne stvori kora.

Za krumpirušu:

5-6 krumpira, 3-4 glavice luka, Sunce Vinkovaca, sol i papar.

Krumpir i luk nasjeckati na sitne kockice i začiniti. Nakon što se pekla 15-ak minuta, pitu svako toliko zaliti s toplom vodom u kojoj je rastopljeni maslac. Izvaditi iz pećnice kad pozlati.

Za burek:

500 g mljevenog mesa (Za ovaj se recept koristilo svinjsko i juneće u omjeru 50:50), 3-4 glavice luka, sol i papar. Sve rukama umijesiti. Zalijevati kao kod krumpiruše.

Za sirnicu:

500 g svježeg sira, 3 jaja, malo vrhnja, sol i papar.

Za pitu od jabuka:

5-6 jabuka, sok jednog limuna, smeđi šećer, cimet. Jabuke naribati i pomiješati sve sastojke. Ovdje se tepsija maže maslacem umjesto uljem.

Svaku jufku prije razvlačenja treba dobro izmijesiti, tijesto ne smije biti žilavo jer će inače pucati. Kad ste izmijesili, valjkom malo razvucite i prebacite na stol, preko kojeg je čisti stolnjak ili obična bijela plahta. Kapnite malo Sunca Vinkovaca kako bi se tijesto što bolje i lakše razvuklo i krenite razvlačiti oko stola.

Pileće okruglice sa sušenim rajčicama, kremom od povrća i pireom 

Sastojci:

Pileće okruglice - pileća prsa, 1 jaje, sušene rajčice, svježi bosiljak, 2 češnjaka, Sunce Vinkovaca, sol, papar, ljuta paprika.

Umak od povrća - 4 mekša paradajza, 1 tikvica, 2 luka, 3 češnjaka, 1 patlidžan, 2 paprike, svježi bosiljak, 1 lovorov list, vegeta, sol, papar, crvena paprika.

Pire – krumpir, maslac, mlijeko, sol, peršin.

Priprema:

Sve navedeno za pileće okruglice ubacite u blender, miksajte 10tak sekundi i dobit ćete smjesu koju ćete oblikovati u okruglice. Pustite da se smjesa slegne dok napravite umak.

Sve za umak narežite na komade i ubacite u tavu, začinite i dodajte malo vode. Pustite 20tak min da se pirja i omekša. Kad se smekšalo i voda isparila, ubacite u blender. Kad postignete kremastu teksturu, ulijte u tavu i krčkajte par minuta na laganoj vatri te ubacite par listića bosiljka. Kad završite umak, napravite pire. 🤗

Naposlijetku, okruglice stavite zagrijano ulje i pržite ih dok ne dobiju laganu koricu.

Buncek sa zeljem

Sastojci:

Buncek, slanina, kiselo zelje, 2 luka, 1 češnjak, 3 lovorova lista, Sunce Vinkovaca, sol, papar, crvena paprika.

Priprema:

Buncek stavite u vodu pa kada prokuha izlijte tu vodu i stavite novu. Zatim ubacite pola luka, tri lovorova lista, te poklopite i kuhajte oko 3 i pol sata.

Zadnjih sat vremena krenite raditi zelje. Luk i slaninu narežite na kockice i dinstajte dok ne omekša, a kad je omekšalo dodajte zelje i zalijte ga vodom u kojoj se kuha buncek. Začinite po želji i dodajte vode po potrebi.

Okruglice u umaku

Sastojci:

Okruglice - 600 grama mljevene junetine, 1 luk, 1 ljutika, 1 jaje, peršin, začini za pikantno pečenje, žlica vegete, muškatni oraščić, sol i papar, žlica Sunca Vinkovaca. 

Umak - 1 goveđa kocka za juhu, 1 žlica koncentrata od rajčice, 1 konzerva pulpe, 2 mrkve, svježi bosiljak, 1 luk, 1 ljubičasti luk, 3 zrelija paradajza, 1 paprika, stabljika celera, sol, papar, tvrdi sir za ribanje.

Prilog - riža tri zrna ili tjestenina.

Priprema:

Sve sastojke za okruglice stavite u posudu, napravite smjesu i oblikujte kuglice. Zatim ih stavite na toplo ulje te popržite par minuta pa poklopite.

Mrkvu, luk, stabljiku celera i češnjak narežite na veće komade, ubacite u blender na nekoliko sekundi i prepržite na ulju. Dodajte na sitno nasjeckani ljubičasti luk i papriku te paradajz na veće komade uz žlicu koncentrata pa promiješajte. Nakon par minuta dodajte pola litre goveđe juhe i pustite dvadesetak minuta da sve omekša.

Kad smekšalo sa štapnim mikserom smiksajte, napravite umak i dodajte ga u tavu gdje su okruglice kako bi se sve zajedno još desetak minuta prokuhalo. Za kraj, naribajte sir, ubacite bosiljak i dodajte tjesteninu.

Kobasice u vinu i tikvicama s pireom

Sastojci:

Kobasice, tikvica, 2 luka, 1 kg krumpira, maslac, 2 dcl mlijeka, peršin, 2dcl crnog vina, sol, papar, timijan, Sunce Vinkovaca

Priprema:

Luk sitno nasjeckajte, ubacite u tavu i pirjajte dok ne porumeni. Zatim, ubacite kobasice koje ste maknuli iz crijeva, začinite i dinstajte 10tak min te dodajte crno vino i pustite da ispari. 

Kad je isparilo dodajte tikvice koje ste narezali na jako tanko i pustite da se smekšaju.

Dok se kobasice kuhaju napravite pire, a kada je sve gotovo, stavite prvo pire, napravite malu udubinu i stavite kobasice.